Un passeig per Barcelona

La gran quantitat i diversitat d’edificis emblemàtics que té Barcelona, la fa una de les ciutats més valorades per turistes i arquitectes. Tot i destacar amb força l’estil modernista, s’uneixen diferents estils i diferents èpoques que donen a la ciutat quelcom especial. Es pot gaudir d’ells tant pel que fa a la part exterior dels edificis, com a l’interior, ja que la majoria són visitables o s’usen per a exposicions.

Fem a continuació un passeig per alguns dels edificis més rellevants i imprescindibles de Barcelona.

sagradafamilia

La Sagrada Família: Si un edifici és emblema i icona de Barcelona, aquest és el temple de la Sagrada Família. Representatiu del modernisme català, aquesta basílica d’Antoni Gaudí és la primera parada de qualsevol que visiti la ciutat.

lapedrera

La Pedrera: Aquest edifici d’en Gaudí, especialment trencador en la seva època (1906-1910), també s’ha convertit en un dels més coneguts a Barcelona i de gran rellevància per al modernisme català. Situat a l’Eixample Dreta, aquesta casa es suma a la gran quantitat d’edificis modernistesamb que compte aquesta zona.

torreagbar

Torre Agbar: Aquest edifici del conegut Jean Nouvell inaugurat al 2005 com a seu de l’empresa multinacional Agbar, és un dels elements més significatius de l’skyline de Barcelona ja que els seus 134 metres el converteix en un dels edificis més alts de la ciutat. També la fa destacar, la seva il·luminació nocturna, de colors vermellosos i blavencs, i, ocasionalment,també il·luminada de dia, en colors diferents commemorant dates senyalades.

casabatllo

Casa Batlló: Un altre edifici d’Antoni Gaudí imprescindible en el modernisme català. La família Batlló va encarregar-li la reforma de la façana a Gaudí al 1905, i dos anys després regalava a la ciutat aquest magnífic edifici, situat al seu centre i prop d’altres edificis modernistes, on destaquen les sortides formes corbes, el gran colorit, la tècnica del Trencadís i l’emblemàtic terrat que simula les escames d’un drac.

casa-terrades

Casa Terrades: Més coneguda com la Casa de les Punxes, aquest edifici modernista del famós arquitecte Josep Puig i Cadafalch, simula un castell medieval amb maó vist. Construït al 1905, va ser declarat 70 anys després, Monument Històric Nacional.

casaamatller

Casa Amatller: No és tant coneguda com altres, però constitueix una magnifica obra del modernisme català. Aquest edifici construït l’any 1875 i reformat per Josep Puig i Cadafalch l’any 1898, que es troba en ple Passeig de Gràcia al costat de la Casa Batlló, va ser declarat monument artístic l’any 1976.

casavicens

Casa Vicens: Situada al barri de Gràcia, és un edifici que, tot i ser de gran rellevància entre els edificis modernistes de Barcelona, és poc conegut. Va ser de les primeres obres importants d’Antoni Gaudí, que va encarregar-se de la construcció de l’edifici pocs anys després de llicenciar-se com arquitecte. Al 2005 la Casa Vicens va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

palaumacaya

Palau Macaya: Un altre edifici referent del modernisme català és la Casa Macaya, de Josep Puig i Cadafalch. En la seva construcció van col·laborar importants escultors i artesans de l’època. Situada al Passeig Sant Joan, les grans dimensions i majestuositat de la casa fa que ens recordi més a un palau que a una casa, i d’aquí que adopti el nom i sigui conegut com a Palau Macaya.

hotel-w-vela

Hotel Vela: Considerat un dels millors hotels de Barcelona, aquest es troba a peu de mar a la platja de Sant Sebastian (a la Barceloneta) i donat que es veu des de diferents punts del litoral barceloní i des dels miradors, aquest edifici ja és part també del skyline de la ciutat. Construït l’any 2009 per l’arquitecte Ricardo Bofill, l’hotel W Barcelona, es conegut com a Hotel Vela per la forma similar a una vela de vaixell. Els cristalls de la façana fan que l’edifici canviï de tonalitat segons com en aquest reflexa el sol.

casacomalat

Casa Comalat: Poc conegut però també clau en el modernisme. L’edifici de Salvador Volei i Pupurull, arquitecte molt influenciat per Gaudí, es troba prop de la Pedrera i la Casa Batlló, i consta de dues façanes (una que dona al carrer Còrsega i l’altre a l’Avinguda Diagonal) que destaquen per les seves diferències arquitectòniques tot i pertànyer al mateix estil.

ajuntamentbcn

Ajuntament de Barcelona: Situat a la cèntrica Plaça Sant Jaume i davant del Palau de la Generalitat de Catalunya, l’edifici també és conegut com la Casa de la Ciutat. Va començar a construir-se a mitjans del Segle XIV, però al llarg dels segles ha anat guanyant espai, fins l’últim annex de l’any 1970. L’edifici de l’Ajuntament està constituït per diferents estils arquitectònics, la façana principal que dóna a la plaça és d’estil neoclàssic, i l’altre façana que dóna a un carreró més estret es d’estil gòtic, també dins, al pati interior, s’ajunta l’estil gòtic amb traces renaixentistes.

pavelloalemany

Pavelló Alemany Mies Van der Rohe: L’Arquitecte Mies Van der Rohe va construir aquest edifici per representar a Alemanya en la celebració de la Exposició Internacional de 1929, a Montjuic. El també conegut com a Pavelló Barcelona, representava la primera participació d’Alemanya després de la primera guerra mundial. L’arquitecte va plasmar en aquest edifici la idea d’arquitectura moderna, suposant un gran impacte i revolució en l’arquitectura gràcies a la innovadora distribució de l’espai i la funcional i minimalista decoració.[

hospitalsantpaul

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: Lluís Domenèch i Montaner, i posteriorment el seu fill, va ser l’arquitecte que va dur a terme el projecte del nou Hospital de la Santa Creu, ja que l’original, al Rabal, estava col·lapsat. Les obres van iniciar-se al 1902, i l’hospital es va inaugurar al 1930. Sent un dels edificis modernistes més impressionants de Barcelona, l’any 2009 va deixar de fer-se ús com a hospital, ja que s’havia construït un nou als terrenys del costat, i es va decidir recuperar el recinte modernista que havia sofert d’anys per l’intens ús com a hospital. Actualment les obres de recuperació encara duren, i es preveu que finalitzin al 2020.

Kit Digital
Scroll al inicio
Ir al contenido